zaterdag 10 januari 2009

Der Baader Meinhof Komplex

Een eind geleden zag ik in Berlijns kubusvormige cinemacomplex het Duitse prestige-project 'der Baader Meinhof Komplex'. Een Duitse topcast van 175 acteurs en meer dan 6000 figuranten werkten mee aan deze duurste Duitse film ooit.

In 1970 richtten de radicaalste achterblijvers uit mei '68 de Rote Armee Fraktion (RAF) op. De RAF is ook bekend als de "Baader-Meinhofgruppe", vernoemd naar zijn bekendste aanvoerders: de ontvlambare Andreas Baader en de journaliste Ulrike Meinhof.

De extreemlinkse beweging pleegde vele terroristische aanslagen in West-Duitsland. Hun voornaamste doelwitten waren gebouwen en toplui die het verderfelijke kapitalisme en bloeddorstige imperialisme veruitwendigden. De groepering mag uiteindelijk 34 moorden inlijsten, naast de ettelijke bankovervallen, bomaanslagen en een vliegtuigkaping die ze pleegden.

De film toont de vrolijke opgang van een bende origineel-geschifte alternatievelingen, hun gloriejaren en hun onvermijdelijke neergang. In juni 1972 werden de meeste oorspronkelijke RAF'ers opgepakt. Een hoop zelfverklaarde opvolgers zette hun twijfelachtige missie verder, al werden ze door de founding fathers als onbekende watjes bestempeld.

Deze 'tweede generatie' tekende voor de Deutscher Herbst van 1977, een uitschieter van terrorisme in Duitsland, met als doel de bevrijding van de eerste generatie maar als resultaat een periode van strenge anti-terrorismeregelgeving. De RAF stierf een stille dood na 1977, ondanks de 'derde generatie', die banden onderhield met de Belgische CCC. In 1998 werd de RAF officieel opgeheven, tot grote vreugde van de Duitse bevolking.

In Duitsland bestond grote discussie over de film. De film is immers grotendeels uit het standpunt van de daders gedraaid, zodat je er enigszins sympathie voor zou durven opbrengen. De weduwe van een vermoorde zakenman trok zelfs naar de rechtbank.

Daarnaast was er het geval van Christian Klar. Deze RAF'er van de tweede generatie toont nog steeds geen enkel berouw over zijn daden. Toch loopt hij vandaag - na 26 gevangenis - vrij rond met een nieuwe identiteit. Bovendien kreeg hij een stageplaats aangeboden in het Berliner Ensemble, een bekend Berlijns theater.

Eind januari zou de film in België uitkomen. Een aanrader met intens grappige én tragische momenten. Hier alvast deze trailer: