woensdag 7 januari 2009

Baudouin

Net voor de wintervakantie ging ik naar een tentoonstelling over de bekende persfotograaf Robert Lebeck. Deze - intussen tachtigjarige - Duitser toerde vanaf 1952 door de hele wereld en legde onderweg ontelbare belangrijke figuren en onontdekte locaties vast op de gevoelige plaat.

Lebecks meest legendarische foto heet officieel "Junger Kongolese stiehlt König Baudouin von Belgien den Degen". Hij nam de bewuste foto op het onafhankelijkheidsfeest van Kongo in 1960. Onze dierbare koning Boudewijn liet zich toen wuivend in een maagdelijk wit pak door de Kongolese hoofdstad Leopoldville (nu Kinshasa) rijden. Op een bepaald moment snelde een zwarte man in kostuum naar Boudewijns slee, trok diens (blanke) sabel uit zijn schede en sprintte er vliegensvlug mee weg.

Lebeck was de enige fotograaf die zich niet vóór de auto posteerde. Had de Duitser toen niet achter de blinkende praalslee en de gemotoriseerde agent (met helm én duikbril) gestaan, dan hadden we van dit onvoorstelbare spektakel nooit iets geweten of gezien.

(De sympathieke dief werd een halve minuut later in de boeien geslagen door de Kongolese politie. Lebeck kon foto's trekken van de hele episode.)