zondag 2 augustus 2009

Venetië

Net als Brugge, Amsterdam, Stockholm en Krakau omschrijven inspiratieloze reisgidsen Sint-Petersburg als ‘hét Venetië van hét Noorden’.

Toch moeilijk in te beelden dat volgende situatie in een van de collega-Venetiës zou mogelijk zijn. Een sleepbootje manoeuvreert een ketting van vier lange sloepen door de smalle stadskanalen. Ik sta paraat om met volle teugen te genieten van de fabuleuze stuurkunsten van de kapitein. Voor mijn ogen ramt de rechtervoorkant van de eerste sloep keihard de rechtse brugpijler (foto 1).

De donkere smurrie op het dek van de sloep (die enkel slijk en lege bierflesjes verscheept) belandt in de rivier. Door zich af te zetten tegen de kade probeert de jonge matroos het geharrewar nog enigszins in goede banen te leiden (foto 2).

Ecologie is niet aandachtspunt nummer één in Rusland. Alhoewel: hier legt een bord op straat het sorteerprincipe uit. Ernaast kunnen hondenbezitters een plastik zakje nemen voor grote boodschappen.

Voor kleine boodschappen verkrijg je in de supermarkt evenwel geen gratis zakjes. Maar dat hebben goede Russen naar verluidt altijd bij de hand. Een relict uit het sovjettijdperk, voor het geval een schaars goed plots in de winkel belandde.