woensdag 3 juni 2009

Kiesadvies

Enkel landbouwers, plattelandsbewoners en kleine zelfstandigen kan ik een Vlaamse stem voor CD&V aanraden. Open VLD is de partij van de jobkorting, die cheques uitdeelt aan de bofkonten die hun niet job niet verloren in plaats van aan de sukkelaars die het geld wél nodig hebben.

Sinds het ontstaan van de Vlaamse Regering zat sp.a onafgebroken aan de macht. Een radicale oppositiekuur zou hen onwezenlijk veel deugd doen, maar dat heeft nog niet elke sociaal-democraat begrepen. Wie op Daniël Termont als zelfverklaarde verdediger van de Gentse belangen stemt, beseft best dat hij een kwibus uit Dendermonde in de plaats krijgt.

Als er één provincie is waar de SLP van Geert Lambert over de kiesdrempel kan wippen, is het wel Oost-Vlaanderen. De sociaal-liberale partij beschikt over een uitstekend programma en dito koplui. Meerbepaald: Guy Haaze [1], liberale vakbondsleider met heerlijk accent, en Mie Van den Kerchove [2], de milieu-experte die in Aalter onverdroten oppositie voert tegen veldmaarschalk De Crem.

Gigantisch is de concurrentie van de andere Oost-Vlaamse lijsttrekkers ook niet. Het zelfverwezenlijkte CV van JJ beperkt zich tot de driedaagse verkoop van frisko's. Freya begint aan haar vierde lijsttrekkerschap in zes jaar. De neoliberale oud-communist Boudewijn Bouckaert en de grijsgroene zeurkous Filip Watteeuw bezorgen mij ook geen waaw-gevoel.

In Europa is het vooral zaak om niet voor de conservatieve EVP-fractie rond CD&V te stemmen. Gezellig met Berlusconi en Sarkozy en onder het charismatische leiderschap van de wereldvreemde Wilfried Martens steunt die EVP vrolijk de statische commissie-Barroso.

Sp.a komt hier met een deftige lijst op de proppen. Twee huidige Europarlementsleden, de dynamische Saïd El Khadraoui [2] en de sociaalbewogen stationsbuurtbewoonster Anne Van Lancker [3] zijn top. Hun voorkeurstemmen kunnen die malle Anciaux bovendien uit zijn eventuele zetel stampen.

Op de meeste Europese lijsten krioelt het van de ministers, ongeïnteresseerde politici uit andere parlementen, BV's en zonen&dochters. Open VLD is daar het extreemste voorbeeld van: slechts 5 van de 23 kandidaten zijn geen celebrities. Stemmen op onbekenden (Pablo Annys! Inan Asliyüce! Clara Reckelbus-da Silva Fraga!) is voor het Europarlement bijgevolg een absolute aanrader.
Dat er Nieuw-Vlamingen zijn die luidop dromen van een "Bayern aan de Noordzee", dat durf ik hier echt aan niemand te vertellen.