vrijdag 19 december 2008

Kerstcrescendo

Sinterklaas is hier een onbekende soldaat. Het kerstleger strijdt sinds Halloween op drie fronten tegelijk en rukt alsmaar verder op naarmate Jezus' geboortedag nadert.

Het volk viert vrolijk mee. Eenvoudig groen en lichttapijten met louter witte lampjes keur ik eigenlijk goed. Maar voor flikkerende fluorescerende kerstlichtjes, lampjes in plastieken kandelaars en verlichte reeën deins ik enigzins terug. Twee glanzende kerstbollen op de overloop leggen: less is more? En waarom mogen enkel blinde dwergen een lichtslang in een metershoge spar werpen?


Daarnaast doen ook de shoppingcentra naarstig mee, zoals aan Potsdamer Platz (eerste foto). Veel rood en groen, en plastieken kerstbomen voor de brandveiligheid. In Schönhauser Arkaden (tweede foto), het winkelparadijs aan mijn metrostation, staan tien taferelen opgesteld, met valse poppen, kilo's wattensneeuw en een glazen wand ter afschrikking van het geboefte.

Tenslotte heeft Berlijn een zestigtal Weihnachtsmärkte, en volgens The Times zijn het de mooiste van Europa. Elk groot plein heeft zo zijn eigen kerstmarkt, die weinig verschilt met zijn Belgische tegenhangers. Er zijn veel eet- en drankstandjes en de waardevolle koopwaren van een hele markt passen netjes in een krappe fietstas. Overal ligt dezelfde mirre: turkooizen druipkaarsen, adventskalenders, gouden gieters, Finse honing en houten tegeltjeswijsheden:
Die Welt ist ein Irrenhaus [zottekot], aber hier ist das Zentrum.
Weinigen lijken zich te storen aan de muziek van Céline Dion en Mariah Carey, wellicht dankzij de mierzoete Glühwein. De mensen zijn goedgemutst want ogenschijnlijk handicaploze volwassenen mogen straffeloos een kerstmuts dragen.

Misschien zijn het simpelweg warme signalen naar deze kille samenleving. De Messias in Bert Anciaux zou hier vele apostelen kunnen ronselen voor Zijn Projekt.

maandag 15 december 2008

Quartier 206

Op een hoek van de chique Friedrichstrasse hebben hippe New Yorkse architecten 'Quartier 206' ontworpen. Het gebouw (huisslogan: World of style) huisvest onder meer Gucci, Louis Vuitton en Yves Saint Laurent. Ik durfde er niet binnengaan uit schrik voor de modepolitie. De buitenkant in Pacman-stijl vond ik trouwens blits genoeg.

vrijdag 12 december 2008

Keisse doet het!

"KEISSE GEDOPT!" De Tom Boonen van de piste krijgt de wisselbeker 'Belg met de meeste aandacht in de Berlijnse pers'. Iljo Keisse, "ein nicht nur in seiner Fahrweise extrovierter Typ", siert nu al twee dagen de Duitse sportpagina's.

Natuurlijk is er vooral veel medelijden met zijn onfortuinlijke maat Robert Bartko (rechts op de foto). Die zal zijn duur bevochten overwinning in 't Kuipke misschien ook kwijtspelen. "Das ist ein Schock" voor de man uit Potsdam. Eind januari is Iljo alvast niet welkom in de zesdaagse van Berlijn, hier om de hoek.

Café De Karper is een aangename noodoplossing waar vader Ronnie de pils keurig weet te tappen en de kroezen met het logo loodrecht voor je neus zet. Jarenlang fietste ik langs de spandoeken aan café De Karper. "Keisse doet het!", las ik als het licht op rood stond.

Eerlijkheid siert. Iljo positief, en dat komt vast niet door een teveel aan schuimende Jupiler in De Karper.

dinsdag 9 december 2008

Flip-throw

Duitsland behoort tot de top van het vrouwenvoetbal. De laatste twee keren werden ze wereldkampioen en in 2011 mag Duitsland het wereldkampioenschap zelf organiseren.

Momenteel vindt in Chili het WK vrouwenvoetbal voor -20-jarigen plaats. Duitsland won er vorige week tegen Brazilië. Straffer dan de uitslag was het kunstje dat de Braziliaanse voetbalster Leah ten beste gaf. Deze ex-turnster hanteert een zeer speciale techniek om de bal verrassend ver in te gooien, wat dan vaak tot doelpunten leidt.



Korte aanloop, handenstand op de bal, overslag en inworp. Simpel.

In het vrouwenvoetbal blijkt de 'flip-throw' al een bekende manier om zo ver mogelijk in te gooien. De wereldvoetbalbond FIFA heeft de truc toegestaan. Volgens de pers introduceert het vrouwenvoetbal hiermee voor de eerste maal een nieuw element in het voetbal.

Geflipt!

zaterdag 6 december 2008

Ossi

Onlangs spraken we in de Duitse les over de Berlijnse Muur. De enthousiaste juf vroeg wie van ons uit het vroegere 'Westen' kwam en wie uit de andere wereld. Onder meer Zina uit China, Yo-Han uit Taiwan en de twee Oezbeekse meiden uit Tashkent die elkaar nog nooit eerder hadden ontmoet, behoorden tot de meerderheid. Ik bleek bij de minderheid te zitten.

Waarop de taallerares naar mij wees en met samenzweerderige stem verrukt uitriep: "Der Lukas ist ein Wessi! Ich auch!".

Gisteren wachtte ik in het diepe Oost-Berlijn op een bus. Mijn oog viel op deze vreemde Imbiss.

De Muur is gelukkig gevallen. Deze bistro met tentzeilen en houten hekje volgt weldra.

dinsdag 2 december 2008

Verrassing!

God weet dat ik van verrassingen hou. Maar in dit verleidelijke paradijs viel helaas niks te vinden, op enkele bontmutsen en Berlijn-parafernalia na.