zaterdag 4 oktober 2008

taz

De progressieve, alternatieve Berlijnse krant Tageszeitung ('taz') vierde deze week zijn dertigjarige jubileum.

De allereerste taz-voorpagina vermeldde als begindatum '22 September 1978', terwijl de krant eigenlijk pas de 27ste september voor het eerst verscheen. Reden: over de inhoud van de krant werd vijf dagen gediscussieerd door een comité van honderd kameraden. Basisdemocratie, heet dat dan.

Overigens dankt het dagblad dagelijks de 8.000 "kamerad(inn)en, die [500 euro] investeren in de Pressefreiheit".

Uiteraard is (niet alleen) de taz in de wolken met het 'Wahldebakel' en de daaropvolgende 'Machtkampf' binnen de CSU. De tsjeven uit Bayern verloren zondag na 46 jaar - een democratisch record! - hun absolute meerderheid in het Beierse parlement. De partij deed het zelfs nóg slechter dan verwacht: ze verloor 17,3% en klokte af op 43,4%.

De taz kwam vóór de verkiezingen met de speciale promotie "taz manipuliert" op de proppen. Voor elk procentpunt dat de CSU onder de magische 50%-grens dook, kregen nieuwe lezers een maand gratis taz thuis bezorgd. De 50 gelukkige geïnteresseerden zorgden voor een dure stunt van 11.000 euro.

Maar dat zal de - voortdurend krap bij kas zittende - taz blijkbaar worst wezen: "Das Wunder von der Isar (de rivier die door München stroomt) ist es uns wert".