Een Duitse resto of alma heet "Mensa". Studenten vinden aan zes verschillende standen hun gading. Op een computerscherm lezen zij wat de pot vandaag schaft, twee "Sesamkarottensticks" bijvoorbeeld. Na een moeilijke keuze tussen drie soepen en tien nagerechten, rekenen de massaal aanwezige caissières het driegangenmenu af op een praktische magneetkaart.
Studenten ruimen hun eigen dienblad netjes af. De restaurantbeheerders van de Berlijnse rechtsfaculteit laten niets aan het toeval over. Een plateau-repro [Mustertablett] aan de muur toont studenten waar zij hun vuile bord, beker, kom, schaal en bestek op hun plateau dienen te positioneren, teneinde een optimale vuilnisverwerking te verzekeren.
woensdag 16 december 2009
Mustertablett
maandag 14 december 2009
Klo
woensdag 2 december 2009
Stadsmeubilair
woensdag 25 november 2009
Kontrolepost Mini
woensdag 18 november 2009
SchlauchOmat
vrijdag 13 november 2009
Over de muur
vrijdag 6 november 2009
Schabowski
De (getipte) Italiaanse journalist Riccardo Ehrman vroeg uitleg over de nieuwste reisregels. Schabowski deelde de verzamelde pers mee dat de reisbeperkingen voor DDR-burgers de volgende dag zouden opgeheven worden. Een andere journalist vroeg wanneer deze regeling in werking zou treden. Aarzelend antwoordde Schabowski:
"Nach meiner Kenntnis... ist das sofort, unverzüglich [bij mijn weten... is dat meteen, onverwijld]."
De rest van het verhaal is bekend(er). De televisie zond de beelden uit en de Oost-Berlijners stroomden massaal, met hamer en zonder sikkel, naar de muur. Aan de Bornholmer Straße werd het eerste gat geslagen, richting vrijheid!
zondag 1 november 2009
Allerheiligen
Deze persoon mag op een rijke maritieme loopbaan terugblikken. Misschien bediende hij een veerpont? Of kreeg hij een boot om gratis de Styx te kunnen overroeien? Het blitse winkelcentrum in de achtergrond stoort in geen geval.
woensdag 28 oktober 2009
Carglass
De clip die het radeloze volk wijst op het bestaan van deze barmhartige onderneming, verloopt Europawijd volgens hetzelfde scenario. Een vertrouwenswekkende verkoper, een onvoorziene hindernis, een afwijzend handgebaar, een zoet glimlachende vrouw. Alleen de acteurs en de decors verschillen naar gelang de volksaard. Vijf sterren voor Carglass!
zondag 25 oktober 2009
Zurück
woensdag 21 oktober 2009
Pitje Puck
"Seht mal, wer dort kommt! Das ist doch Pitje Puck, der lustige Postbote von Kesseldorf!"
Ondersteund door zijn sympathieke partner in crime Bäcker Windbeutel (ofte bakker Fijnebol) bakt Pitje de bewoners van Kesseldorf met plezier een stevige poets. Metzger Fleischkloß (slager Bram Bom), Händler Blasi Sattelfeld (kruidenier Bartje Suikerbal), Friseur Scharfschnitt (kapper Guusje Scherpeschaar),... Pitje neemt ze allemaal wel eens in de maling.
En ook in Kesseldorf kruist Pitje meermaals het pad van de verzuurde Agent Langdraad (Wachtmeister Knurrhahn). Voor de goede orde blijft de brave Bürgermeister Herrschmann (burgemeester Bazeman) verantwoordelijk.
zaterdag 17 oktober 2009
Las Vegasky

In augustus zie ik een charmante razzia in een Sint-Petersburgse buitenwijk. Minstens vijf gezagsdragers halen de ‘Lot Club’ leeg en laden met moeite en vereende krachten een speeltuig in een legercamion. Rond deze periode controleerden de autoriteiten 500 uitbaters in de stad. 3300 automaten werden in beslag genomen.
Vaarwel, eenarmige bandiet.
woensdag 14 oktober 2009
Zarina
zondag 11 oktober 2009
Urinebus
zaterdag 26 september 2009
Mediamuur
woensdag 23 september 2009
Vrolijk Vreemd Verkeer
maandag 21 september 2009
Meloennor
woensdag 16 september 2009
Roltrap
Door de stad lopen slechts vijf metrolijnen, maar de stations zijn pareltjes langs binnen- en buitenkant. Door de vele rivieren, kanaaltjes en zompige ondergrond heeft Sint-Petersburg bovendien het diepste metronet ter wereld. Na aankoop van een goedkoop geperforeerd muntje neem je de roltrap naar beneden. Klokvast honderdvijfendertig eindeloze seconden. Mensen lezen, zitten, kussen, muziek beluisteren en, vooral, zwijgen.
maandag 14 september 2009
Duivels
woensdag 9 september 2009
Samson
Iets buiten het centrum komen toch enkele glazen dozen piepen. Zodat de sympathieke kathedraal van Sint-Samson zich zomers kan weerspiegelen in de ramen aan de overkant.
maandag 7 september 2009
Bloembeton
Sint-Petersburgers zijn dol op bloemen. Te koop op elke hoek van elke straat, maar enkel in oneven aantallen (het omgekeerde zou ongeluk brengen). Op 1 september is het de gewoonte om het lerarenkorps met een bloempje te verrassen.
Alle manieren zijn goed om de romantische Russische ziel te botvieren. Dus ook door op- en afrijdende vrachtwagens te verbloemen.
woensdag 2 september 2009
Piter
In 1703 werd Sint-Petersburg gesticht (in het Russisch zonder tussen-s). De naam verwees niet naar haar stichter, tsaar Peter I ofte Peter de Grote. Sint-Petersburg eerde de apostel Petrus, die samen met zijn confrater Paulus een kathedraaltje kreeg in het eerste centrum van de stad. In 1713 kroonde Peter de Grote Sint-Petersburg tot hoofdstad, een status die behouden bleef tot 1917.
{Felix Dzerzjinski, oprichter van de geheime dienst Tsjeka in 1917}
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog klonk die met de tsaren verbonden naam een beetje te Duits. In 1914 werd de stad daarom tot Petrograd gebombardeerd. Petrograd werd het epicentrum van de revolutie. Hier ontwaakten de bourgeois eensklaps in een boeren- en arbeidersparadijs.
Daarvoor moest kameraad Lenin passend gefêteerd worden. Vanaf 1924 woonden de sovjets in Leningrad. In september 1991, het wereldorkest was zopas van de bühne gedonderd, organiseerde men een referendum over de naam van de stad. Op het centrale plein voor de Hermitage discussieerden burgers druk met elkaar. Het kamp dat ijverde voor Sint-Petersburg won het pleit nipt van de Leningraders. Het post-communistische tijdperk kon een aanvang nemen.
{Ode van de poëet Alexander Poesjkin aan Sint-Petersburg, ingehuldigd ter ere van de 300ste verjaardag van de stad in 2003. In de achtergrond: de Sint-Isaac kathedraal.}
Toch duikt de oude naam nog op, bijvoorbeeld in de code van de luchthaven (LED) en in de naam van de regio rond Sint-Petersburg (‘Leningrad Oblast’). En in de volksmond blijft het: Piter.
maandag 31 augustus 2009
Wittekerke
Op het militaire eiland Kronstadt had ik het niettemin knap lastig. Winkel-café ‘Beer-Mania’ is uitgerust met acht tapkranen. Daaruit stroomt een uitgekiende selectie van Russische, Belgische, Engelse, Duitse en Tsjechische bieren. De klandizie kan er zich onder meer laven aan Kriek Bellevue en het mij volslagen onbekende Blanche de Bruxelles.
Maar bovenal schenkt de waard Wittekerke, naar het gezellige vissersdorp uit de gelijknamige succesreeks. Geen ordinaire Wittekerke, neen; Wittekerke Rosé, voor de echte fijnproevers!
Een gelamineerde A4 geeft informatie over de fruitige afdronk en de sensuele smaak van dit rasbier uit de Bavikstal. Maar niks over Jos Sneyers of Jean-Paul Derdeyn, terwijl van Wittekerke Rosé zonder hun acteertalent nooit sprake zou zijn geweest.
donderdag 27 augustus 2009
Bankomat
Een ‘bankomat’ [geldautomaat] helpt hen uit de nood in Sint-Isaac, een van de grootste kathedralen ter wereld.